Księga wiedzy
Tutaj dowiecie się różnych ciekawostek, sprawdzicie sposoby przechowywania pieczywa i, co najważniejsze, poznacie prawdę o stereotypach i mitach związanych z żywieniem.


Przekonanie, że pieczywo wytwarzane technologią do odpieku (tzw. bake off) jest mniej wartościowe od pieczywa wypiekanego klasycznie to mit. Pieczywo do odpieku powstaje w wyniku wcześniejszego wypieczenia w około 75-80%,...


Jasne pieczywo jest w ostatnich latach demonizowane jako bezwartościowe i sprzyjające tyciu, jednak stwierdzenie, że jasne pieczywo to samo zło, jest mitem. Przede wszystkim, sam ciemniejszy kolor pieczywa nie świadczy...

Tradycyjne pieczywo zwykle powstaje z mąki pszennej lub żytniej lub też ich mieszanki, a więc zawiera gluten. Chociaż spożywanie glutenu nie jest niezdrowe dla osób prawidłowo go tolerujących, o czym...

Prawdą jest, że pieczywo stanowi jedno z bogatszych źródeł soli w diecie przeciętnego Polaka. Nie znaczy to jednak, że nie mamy w tym zakresie żadnego pola manewru. Sól dodawana jest...

Jest to mit – dla ogółu populacji gluten nie jest niezdrowy i nie musi być eliminowany z diety. Prawdą jest natomiast, że gluten szkodzi osobom chorym na celiakię i chorobę...

Sam fakt, że pieczywo zostało przeznaczone do odpieku (bake-off), nie jest równoznaczny z jego złym składem i zawartością konserwantów. Pieczywo do odpieku powstaje w technologii, która uwzględnia zamrożenie wstępnie podpieczonego...

Jest to kolejny mit, który narósł wokół tematu pieczywa z odpieku, tzw. bake off, najprawdopodobniej w wyniku braku zrozumienia, jak tego typu pieczywo jest produkowane. Pieczywo wytwarzane w technologii do...
