Księga wiedzy
Tutaj dowiecie się różnych ciekawostek, sprawdzicie sposoby przechowywania pieczywa i, co najważniejsze, poznacie prawdę o stereotypach i mitach związanych z żywieniem.
MIT: ODPIEKANE PIECZYWO (BAKE OFF) TRACI SWOJE WŁAŚCIWOŚCI
Przekonanie, że pieczywo wytwarzane technologią do odpieku (tzw. bake off) jest mniej wartościowe od pieczywa wypiekanego klasycznie to mit. Pieczywo do odpieku powstaje w wyniku wcześniejszego wypieczenia w około 75-80%,...
MIT: JASNE PIECZYWO TO ZŁO
Jasne pieczywo jest w ostatnich latach demonizowane jako bezwartościowe i sprzyjające tyciu, jednak stwierdzenie, że jasne pieczywo to samo zło, jest mitem. Przede wszystkim, sam ciemniejszy kolor pieczywa nie świadczy...
OSOBY CHORE NA CELIAKIĘ NIE POWINNY SPOŻYWAĆ TRADYCYJNEGO CHLEBA
Tradycyjne pieczywo zwykle powstaje z mąki pszennej lub żytniej lub też ich mieszanki, a więc zawiera gluten. Chociaż spożywanie glutenu nie jest niezdrowe dla osób prawidłowo go tolerujących, o czym...
MIT: KAŻDE PIECZYWO ZAWIERA DUŻO SOLI
Prawdą jest, że pieczywo stanowi jedno z bogatszych źródeł soli w diecie przeciętnego Polaka. Nie znaczy to jednak, że nie mamy w tym zakresie żadnego pola manewru. Sól dodawana jest...
MIT: GLUTEN JEST NIEZDROWY
Jest to mit – dla ogółu populacji gluten nie jest niezdrowy i nie musi być eliminowany z diety. Prawdą jest natomiast, że gluten szkodzi osobom chorym na celiakię i chorobę...
MIT: PIECZYWO ODPIEKANE JEST SZTUCZNE (PEŁNE KONSERWANTÓW)
Sam fakt, że pieczywo zostało przeznaczone do odpieku (bake-off), nie jest równoznaczny z jego złym składem i zawartością konserwantów. Pieczywo do odpieku powstaje w technologii, która uwzględnia zamrożenie wstępnie podpieczonego...
MIT: PIECZYWO Z ODPIEKU JEST NIEŚWIEŻE
Jest to kolejny mit, który narósł wokół tematu pieczywa z odpieku, tzw. bake off, najprawdopodobniej w wyniku braku zrozumienia, jak tego typu pieczywo jest produkowane. Pieczywo wytwarzane w technologii do...