MIT: NA DIECIE NIE MOŻNA JEŚĆ PIECZYWA
Dieta z definicji to nasz sposób odżywiania się na co dzień, a więc każdy z nas ma jakąś dietę – może ona być mniej lub bardziej zdrowa. Natomiast wiele osób przez bycie „na diecie” rozumie tymczasowe stosowanie jakiegoś żywienia, najczęściej w celu schudnięcia.
W każdym razie, mam dobrą wiadomość – bez względu na to, czy masz na myśli codzienne odżywianie się, czy odchudzanie – możesz bez obaw jeść regularnie pieczywo. Staraj się wybierać te z dobrej jakości mąki o prostym (i dostępnym do sprawdzenia) składzie.
Pieczywo, podobnie jak kasze i makarony, stanowi źródło węglowodanów złożonych, które dostarczają nam energii do codziennych aktywności. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zaleca, aby spożycie węglowodanów u osób dorosłych wynosiło 45-65% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Zgodnie z najnowszym modelem Piramidy Zdrowego Żywienia, produkty zbożowe znajdują się na drugim piętrze piramidy, po warzywach i owocach; dieta osoby dorosłej powinna uwzględniać około 5 porcji tych produktów. Łatwiej będzie Ci to sobie wyobrazić w oparciu o opracowany również przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Talerz Zdrowia – na Twoim talerzu produkty zbożowe powinny zajmować 1/4 talerza. Konkretne ilości produktów będą już zależały od Twojego zapotrzebowania na kalorie (możesz je obliczyć, korzystając z kalkulatorów dostępnych online).
Warto wiedzieć, że dobrej jakości pieczywo, w zależności od jego rodzaju, ma niski lub umiarkowany indeks glikemiczny i wbrew obiegowej opinii, nie utrudnia odchudzania ani utrzymania szczupłej sylwetki.
Pieczywo w połączeniu ze źródłem białka, np. chudą wędliną, jajkami, twarogiem czy mozzarellą, oraz z dodatkiem warzyw stanowi pełnowartościowy posiłek na co dzień, także podczas odchudzania.