MIT: ODPIEKANE PIECZYWO (BAKE OFF) TRACI SWOJE WŁAŚCIWOŚCI

Przekonanie, że pieczywo wytwarzane technologią do odpieku (tzw. bake off) jest mniej wartościowe od pieczywa wypiekanego klasycznie to mit.

Pieczywo do odpieku powstaje w wyniku wcześniejszego wypieczenia w około 75-80%, późniejszego zamrożenia, a następnie dopieczenia bezpośrednio przed sprzedażą. Proces ten nie ma większego wpływu na wartość odżywczą produktu końcowego. Mrożenie jest jedną z najstarszych
i najbezpieczniejszych metod utrwalania żywności, która nie wpływa znacząco na utratę składników odżywczych i nie wymaga użycia konserwantów.

Zastanawia fakt, że spożycie wcześniej mrożonego pieczywa nadal budzi obawy, podczas gdy mrożone owoce i warzywa cieszą się dużą popularnością. Nadal przecież chodzi o ten sam proces mrożenia. Warto zrozumieć, że jeśli masa chlebowa ma kiepski skład, to wypieczenie na miejscu metodą rzemieślniczą w żaden sposób nie poprawi jakości takiego chleba. I odwrotnie – późniejsze odpieczenie chleba wykonanego z dobrych składników nie pogorszy jego wartości odżywczej. Wszystko sprowadza się do składu pieczywa – czytaj etykiety i zwracaj uwagę, czy nie użyto zbędnych konserwantów, spulchniaczy, barwników itp.

Instytut Żywności i Żywienia przeprowadził analizę porównawczą jakości pieczywa produkowanego metodą rzemieślniczą oraz pieczywa do odpieku. Badania wykazały brak istotnych różnic w zawartości składników odżywczych między oboma rodzajami pieczywa. Zarówno pieczywo wypiekane od razu po przygotowaniu, jak i bake off zawierały podobną ilość składników mineralnych, witamin oraz białka, tłuszczów i soli. Dla oceny jakości pieczywa najważniejszy jest jego skład, dlatego przy wyborze nie warto kierować się metodą wypieku.

POWRÓT

OSTATNIE ARTYKUŁY

MIT: JASNE PIECZYWO TO ZŁO
Jasne pieczywo jest w ostatnich latach demonizowane jako bezwartościowe i sprzyjające tyciu, jednak stwierdzenie, że jasne pieczywo to samo zło, jest mitem. Przede wszystkim, sam ciemniejszy kolor pieczywa nie świadcz...
CZYTAJ WIĘCEJ
OSOBY CHORE NA CELIAKIĘ NIE POWINNY SPOŻYWAĆ TRADYCYJNEGO CHLEBA
Tradycyjne pieczywo zwykle powstaje z mąki pszennej lub żytniej lub też ich mieszanki, a więc zawiera gluten. Chociaż spożywanie glutenu nie jest niezdrowe dla osób prawidłowo go tolerujących, o czym więcej pisałam CZYTAJ WIĘCEJ