MIT: PIECZYWO CHRUPKIE JEST MNIEJ KALORYCZNE

Może Cię to zaskoczyć, ale tak nie jest. 100 g pieczywa chrupkiego zawiera ok. 360 kcal, podczas gdy 100 g chleba żytniego razowego to ok. 225 kcal, a chleba pszennego ok. 250 kcal.

Mit, jakoby pieczywo chrupkie było mniej kaloryczne od tradycyjnego, wziął się stąd, że producenci, reklamując je, najczęściej podają, ile kalorii ma jedna kromka. I tak, np. zakłada się, że porcja chrupkiego chleba to 2 kromki ważące ok. 20 g i dostarczające średnio jakieś 70 kcal. Ta sama porcja pieczywa żytniego (2 kromki) będzie ważyła już 70 g i dostarczała do 150 kcal. W takich porównaniach pieczywo chrupkie wydaje się być mniej kaloryczne niż to tradycyjne, jednak pomijana jest tutaj bardzo istotna kwestia – uczucie sytości, jakie zapewnia każdy z rodzajów pieczywa. Czy najesz się 2 kromkami chrupkiego chleba? Dla zdecydowanej większości osób taka ilość będzie niewystarczająca, a zjedzenie już 4 kromek dostarczy Ci takiej samej liczby kalorii jak porcja pieczywa tradycyjnego.

Pieczywo chrupkie może być otrzymywane w wyniku wypiekania lub procesu ekstruzji (tzw. pieczywo lekkie) pod wysokim ciśnieniem i temperaturą. W procesie ekstruzji dochodzi do zniszczenia struktury skrobi obecnej w mące, co powoduje, że obecne w niej węglowodany są szybciej trawione, a zawarta w nich glukoza szybciej uwalniana do krwi. Dlatego też pieczywo chrupkie ma wysoki indeks glikemiczny w przedziale 53-87, co jest mocno uzależnione od rodzaju pieczywa oraz wykorzystanych podczas jego produkcji dodatków.

Z powyższym wiąże się fakt, że po zjedzeniu pieczywa chrupkiego szybciej zgłodniejesz, co może powodować podjadanie większych jego ilości lub w ogóle sięganie po mniej zdrowe przekąski. Ponadto, pieczywo chrupkie zawiera większe ilości rakotwórczego akrylamidu niż pieczywo tradycyjne (jest to produkt mocniej przetworzony). Biorąc pod uwagę te kwestie, nie można uznać pieczywa chrupkiego za magiczny fit-produkt o działaniu prozdrowotnym czy nawet ułatwiającym odchudzanie. Natomiast, jeżeli po prostu lubisz pieczywo chrupkie, to oczywiście i ono może znaleźć się w Twoje diecie – jak zawsze zachęcam do czytania etykiet (nie chcemy np. dodanego cukru w składzie ani barwników). Pamiętaj jednak, żeby nie dać się nabrać na marketingowe hasła o wyjątkowej niskokaloryczności pieczywa chrupkiego.

POWRÓT

OSTATNIE ARTYKUŁY

MIT: ODPIEKANE PIECZYWO (BAKE OFF) TRACI SWOJE WŁAŚCIWOŚCI
Przekonanie, że pieczywo wytwarzane technologią do odpieku (tzw. bake off) jest mniej wartościowe od pieczywa wypiekanego klasycznie to mit. Pieczywo do odpieku powstaje w wyniku wcześniejszego wypieczenia w około 75-...
CZYTAJ WIĘCEJ
MIT: JASNE PIECZYWO TO ZŁO
Jasne pieczywo jest w ostatnich latach demonizowane jako bezwartościowe i sprzyjające tyciu, jednak stwierdzenie, że jasne pieczywo to samo zło, jest mitem. Przede wszystkim, sam ciemniejszy kolor pieczywa nie świadcz...
CZYTAJ WIĘCEJ