MIT: ZDROWA DIETA WYKLUCZA PIECZYWO

Czy można jeść pieczywo i być fit? Oczywiście, że tak! Bycie fit, czyli łączenie zdrowego odżywiania z regularną aktywnością fizyczną, nie wymaga rezygnacji ze spożywania pieczywa, które tak wiele osób po prostu lubi.

Pieczywo stanowi źródło złożonych węglowodanów, dostarczających energii do codziennych czynności oraz treningów. Glukoza uwalniana w wyniku trawienia węglowodanów zawartych w pieczywie skutecznie zasila pracę mózgu i mięśni podczas wysiłku. Węglowodany złożone, jak te obecne w pieczywie czy kaszach, trawią się wolno, dzięki czemu dostarczają energię na dłużej i zapobiegają napadom głodu. Szczególnie wartościowe pod tym kątem będzie pieczywo razowe z mąki pełnoziarnistej, które zawiera duże ilości błonnika. Obecnie zaleca się, aby spożycie węglowodanów w diecie zdrowej osoby dorosłej wynosiło 45-65% dziennego zapotrzebowania na kalorie, a ich całkowita ilość w diecie będzie zależała od wydatków energetycznych (w tym ilości kcal spalanych podczas ćwiczeń). Im intensywniej trenujesz, tym więcej glukozy zużywa Twój organizm, a tym samym wzrasta Twoje zapotrzebowanie na węglowodany – i tak, w wielu wypadkach oznacza to, że możesz sobie pozwolić na więcej kromek ulubionego pieczywa.

Nawet jeżeli zależy Ci na spadku wagi, nadal możesz jeść chleb – w tym wypadku musisz jednak zwrócić uwagę, aby przez dłuższy czas utrzymywać ujemny bilans energetyczny. Chcąc schudnąć, musisz jeść mniej i/lub spalać więcej kalorii niż wynosi Twoje aktualne zapotrzebowanie. Węglowodany obecne w pieczywie nie są wrogiem odchudzania i fit sylwetki – wręcz przeciwnie, w dietetyce potocznie mówi się, że tłuszcz (tak, ten z tkanki tłuszczowej w boczkach) spala się w ogniu węglowodanów. W dużym uproszczeniu, pewna ilość węglowodanów jest potrzebna, aby spalanie tłuszczu wewnątrz komórek mogło przebiegać prawidłowo. Koniec z wyrzutami sumienia podczas jedzenia kanapek – pamiętaj tylko, aby wybierać pieczywo dobrej jakości i spożywać je z wartościowymi dodatkami, jak źródła białka i warzywa.

POWRÓT

OSTATNIE ARTYKUŁY

MIT: ODPIEKANE PIECZYWO (BAKE OFF) TRACI SWOJE WŁAŚCIWOŚCI
Przekonanie, że pieczywo wytwarzane technologią do odpieku (tzw. bake off) jest mniej wartościowe od pieczywa wypiekanego klasycznie to mit. Pieczywo do odpieku powstaje w wyniku wcześniejszego wypieczenia w około 75-...
CZYTAJ WIĘCEJ
MIT: JASNE PIECZYWO TO ZŁO
Jasne pieczywo jest w ostatnich latach demonizowane jako bezwartościowe i sprzyjające tyciu, jednak stwierdzenie, że jasne pieczywo to samo zło, jest mitem. Przede wszystkim, sam ciemniejszy kolor pieczywa nie świadcz...
CZYTAJ WIĘCEJ