OSOBY CHORE NA CELIAKIĘ NIE POWINNY SPOŻYWAĆ TRADYCYJNEGO CHLEBA

Tradycyjne pieczywo zwykle powstaje z mąki pszennej lub żytniej lub też ich mieszanki, a więc zawiera gluten. Chociaż spożywanie glutenu nie jest niezdrowe dla osób prawidłowo go tolerujących, o czym więcej pisałam tutaj, to jednak w przypadku osób mających celiakię należy całkowicie zrezygnować ze spożywania produktów zawierających gluten. Nasze pieczywo zawiera genomy glutenu A oraz B, nie zawiera natomiast genomu D, często głównego sprawcy problemów trawiennych. Pomimo braku glutenu typu D, pieczywo z pradawnej odmiany pszenicy 2ab nie może być spożywane przez osoby chore na celiakię lub uczulone na gluten.

Celiakia (nazywana także chorobą trzewną) to uwarunkowana genetycznie, glutenozależna choroba autoimmunologiczna. U chorych na celiakię spożycie glutenu powoduje reakcję ze strony układu autoimmunologicznego (produkcja przeciwciał przeciwko komórkom własnych jelit) oraz objawy kliniczne, takie jak: bóle brzucha, biegunki tłuszczowe, spadek masy ciała i niedobory
witaminowo-mineralne. Dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych w jelicie cienkim, które odpowiedzialne są za wchłanianie składników odżywczych z jedzenia. Z tego powodu chorzy na celiakię mogą cierpieć na niedobory np. witamin z grupy B, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz niedobory magnezu i wapnia, co powoduje dalsze konsekwencje zdrowotne. Skutecznym sposobem leczenia jest całkowita eliminacja produktów zawierających gluten z diety osoby chorej.

W przypadku celiakii już nawet nieznaczna ilość glutenu szkodzi, a więc w tej sytuacji nie ma miejsca na wyjątki, jak chociażby panierka z tradycyjnej bułki tartej. Wykluczyć należy zboża glutenowe – pszenicę, żyto, jęczmień i owies, oraz wyroby powstające na bazie ich mąki – tradycyjne pieczywo, ciasta i ciasteczka. Dodatkowo, konieczne jest czytanie etykiet wszystkich gotowych wyrobów, ponieważ wiele z nich zawiera dodatek glutenu. Często znajdziemy go w daniach typu instant, dressingach, wędlinach, konserwach i serkach topionych. Na szczęście, obecnie na rynku dostępne jest również pieczywo i innego rodzaju wypieki na bazie mąk bezglutenowych, np. mąki migdałowej, kokosowej, kukurydzianej, ryżowej sojowej czy amarantusowej, które chorzy na celiakię mogą bezpiecznie spożywać.

POWRÓT

OSTATNIE ARTYKUŁY

MIT: ODPIEKANE PIECZYWO (BAKE OFF) TRACI SWOJE WŁAŚCIWOŚCI
Przekonanie, że pieczywo wytwarzane technologią do odpieku (tzw. bake off) jest mniej wartościowe od pieczywa wypiekanego klasycznie to mit. Pieczywo do odpieku powstaje w wyniku wcześniejszego wypieczenia w około 75-...
CZYTAJ WIĘCEJ
MIT: JASNE PIECZYWO TO ZŁO
Jasne pieczywo jest w ostatnich latach demonizowane jako bezwartościowe i sprzyjające tyciu, jednak stwierdzenie, że jasne pieczywo to samo zło, jest mitem. Przede wszystkim, sam ciemniejszy kolor pieczywa nie świadcz...
CZYTAJ WIĘCEJ