Pieczywo z pradawnej odmiany pszenicy 2ab – poczuj różnicę!

Zdrowe odżywianie to nie tylko moda. To sposób na życie, w którym stawiamy na dobre samopoczucie oraz komfort fizyczny. Szukamy nowych rozwiązań, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie, dostarczając niezbędnych wartości odżywczych, a przy tym są smaczne. Znaleźliśmy rozwiązanie, które idealnie spełni oczekiwania współczesnych konsumentów. Na rynku pojawiły się produkty z mąki 2ab, wytwarzane z pradawnej odmiany pszenicy. Próbując chleba z gryką tatarką, bułki oraz bagietki z pradawnej pszenicy 2ab poczujesz różnicę!

Pieczywo 2ab, wytwarzane z pradawnej odmiany pszenicy, jest alternatywą dla produktów mocno przetworzonych, poddawanych wieloetapowej obróbce z dodatkiem wielu środków konserwujących. To powrót do korzeni i naturalnych składników, będących odpowiedzią na oczekiwania klientów.

Firma LEKS Sp. z o.o., przy współpracy z GoodMills Innovation, jako pierwszy producent pieczywa w Polsce wprowadziła na rynek nowe produkty –  PIECZYWO Z PRADAWNEJ ODMIANY PSZENICY 2AB. Bułki, bagietki oraz chleb z gryką tatarką są wytwarzane z mąki Triticum turgidum forma sanum (łac. sanus – zdrowy, rozsądny), która powstała na bazie prastarych gatunków pszenicy, charakteryzujących się lepszą strawnością i smakiem otrzymywanych z niej produktów piekarskich. Produkty z pradawnej odmiany pszenicy nie zawierają żadnych substancji dodatkowych i produkowane są zgodnie z ideą „clean label” – „czysta etykieta”. Ponadto wyroby z mąki 2ab mają wysoki poziom selenu. Pieczywo 2ab jest również źródłem cynku, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Zawartość minerałów potwierdzają specjalistyczne badania z instytutów naukowych. Uprawa tej pszenicy wymaga stabilnych warunków mikroklimatycznych, odseparowanych od innych gruntów uprawnych, w miejscach w których nie następuje żadne krzyżowanie się z innymi uprawami.

Wypieki 2ab charakteryzują się żółtą barwą i wyjątkowym smakiem. Ich walory zostały docenione pozytywną opinią wydaną przez Instytut Matki i Dziecka oraz przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Produkty z pradawnej pszenicy są naturalnie wolne od glutenu D, w przeciwieństwie do współczesnej pszenicy i orkiszu. W odróżnieniu od wielu gatunków zbóż, pradawna pszenica charakteryzuje się niską zawartością FODMAP. Skrót pochodzi o nazw węglowodanów, słabo absorbowanych w jelicie cienkim. Obniżony FODMAP w pieczywie 2ab potwierdza certyfikat wydany przez Monash University. Badacze z australijskiego uniwersytetu dowiedli, że spożycie produktów o wysokim FODMAP może nasilać objawy Zespołu Jelita Wrażliwego (IBS), powodować uczucie pełności i dyskomfortu trawiennego.

W obecnych czasach wzrasta zainteresowanie społeczeństwa spożyciem pieczywa z ziarna z prastarych zbóż, takich jak amarantus, proso, sorgo czy teff, które mają korzystny profil FODMAP i są tolerowane dość dobrze przez osoby o wrażliwych układach trawiennych.  Mąka 2ab jest alternatywą dla współczesnej pszenicy zwyczajnej, a także dla popularnych w ostatnich latach na rynku pszenicy samopszy lub płaskurki, których zarówno właściwości sensoryczne jak i wartości technologiczne odbiegają od oczekiwań konsumentów i producentów pieczywa.

Kto raz spróbował wyrobów z pszenicy 2ab, ten zawsze je rozpozna i doceni. Dlatego wyroby piekarskie na bazie mąki z pszenicy 2ab poszerzają asortyment pieczywa dostępnego dla osób z nadwrażliwością na gluten lub o wrażliwych układach trawiennych (wyjątkiem są osoby z alergią na pszenicę lub cierpiący na celiakię).

Wrażliwość na żywność i smaki kulinarne stają się wyrazem naszej indywidualności
i poglądów na świat. Konsumenci  silnie reagują na symbolikę natury, rezygnują z pieczywa, kupując zamiast wyrobów z pszenicy zwyczajnej takie z zawartością orkiszu lub innych pradawnych zbóż, które zaspokajają ich tęsknotę za czymś czystym i oryginalnym. Wprowadzając na rynek produkty z mąki 2ab  znajdujemy  równowagę między nauką a stylem życia. Konsumenci mają teraz pieczywo, które cieszy wybornym smakiem i łatwością trawienia.

Wypieki z pradawnej odmiany pszenicy 2ab są dostępne w punktach Leks – Chlebek oraz w kawiarni St Klemens (Krosno Odrzańskie).

POWRÓT

OSTATNIE ARTYKUŁY

MIT: ODPIEKANE PIECZYWO (BAKE OFF) TRACI SWOJE WŁAŚCIWOŚCI
Przekonanie, że pieczywo wytwarzane technologią do odpieku (tzw. bake off) jest mniej wartościowe od pieczywa wypiekanego klasycznie to mit. Pieczywo do odpieku powstaje w wyniku wcześniejszego wypieczenia w około 75-...
CZYTAJ WIĘCEJ
MIT: JASNE PIECZYWO TO ZŁO
Jasne pieczywo jest w ostatnich latach demonizowane jako bezwartościowe i sprzyjające tyciu, jednak stwierdzenie, że jasne pieczywo to samo zło, jest mitem. Przede wszystkim, sam ciemniejszy kolor pieczywa nie świadcz...
CZYTAJ WIĘCEJ