CZEŚĆ JESTEM

LEKSYMIR

Zajrzyj do mojej piekarni i poznaj legendę smaku i naturalnego pieczywa z pradawnej odmiany pszenicy Leks2ab. Podążaj za moimi wskazówkami, a odkryjesz niespotykane dotąd dobro natury. To jak, gotowi na podróż w czasie?

Opowiem Wam historię powstania mojej piekarni i pieczywa o niespotykanym dotąd smaku i pożądanych właściwościach.

leksymir pradawna pszenica
home-lex2ab

Historia pradawnej pszenicy

Pszenica pszenicy nierówna. Dla lepszego zrozumienia historii związanej ze szkodliwym dla wielu glutenem, musimy lepiej poznać początki pszenicy.

maka_pszenica
A

Cofnijmy się blisko o 10 milionów lat, kiedy to w naturalny sposób rozwinęła się pszenica samopsza. Zboże cechowała prostota genetyczna, na którą składał się jedynie podwójny genom A.

A B

7 milionów lat później, w wyniku skrzyżowania się samopszy z dziką trawą powstała płaskurka, której budowa genetyczna przypomina pszenicę 2ab, obie posiadają tylko pradawne genomy A i B.

Badania wykazują, że problemy związane z nietolerancją, alergią, nieprawidłowym trawieniem oraz złym samopoczuciem w dużej mierze są spowodowane nowoczesnym genomem zawartym w glutenie typu D, którego nie posiada pradawna odmiana pszenicy 2ab.

Historia mąki i pieczywa

Stare metody przetwarzania, nowa technologia wypieku, tak jednym zdaniem można określić produkty wytwarzane na bazie mąki 2ab. Jednak nie zawsze tak to wyglądało.

pierwsze_chleby

Pierwsze chleby nie przypominały pieczywa znanego obecnie. Przybierały formę papki, w 80-90% składającej się z wody, która była zmieszana z wyłuskanymi ziarnami pszenicy, jęczmienia, prosa czy żyta. Z czasem ziarna rozdrabniano moździerzami i stopniowo zmniejszano ilość używanej wody, aż do 40%. W ten sposób uzyskano pieczywo w postaci placków czy podpłomyków, które wyrabiano na gorących kamieniach.

mezopotamia

W Mezopotamii ok. IV tysiąclecia p. n. e. upieczono pierwszy chleb, do którego spulchnienia użyto drożdży. W tym samym czasie Izraelici spożywali macę, czyli suche placki, które pieczono pod glinianym garnkiem, przysypanym gorącym popiołem. Wypieki zainspirowały starożytnych Rzymian do stworzenia pieców kopułowych, które do dziś są używane w niektórych rejonach Bliskiego i Środkowego Wschodu oraz w Azji Centralnej.

przenice

W świecie zdominowanym przez żywność mocno przetworzoną, poddawaną wieloetapowej obróbce z dodatkiem wielu środków konserwujących, podnoszących i zmieniających naturalne walory, rodzą się coraz częściej pomysły produktów powracające do stosowania naturalnych surowców i metod przetwarzania oraz produkcji. Przykładem tego typu surowców jest właśnie pradawna odmiana pszenicy 2ab, która jest przodkiem pszenicy zwyczajnej sprzed wielu lat.