Bagietka z pradawnej odmiany pszenicy 2ab
250 G
Bułka z pradawnej odmiany pszenicy 2ab
70 G
Chleb z pradawnej odmiany pszenicy 2ab
Z GRYKĄ TATARKĄ 300 G

NASZA OFERTA

Leks Sp. z o. o. wspólnie z Goodmills Innovation GmbH opracował szeroką gamę produktów piekarniczo-cukierniczych opartych na mące 2ab wyprodukowanej z pradawnej odmiany pszenicy.

Wypieki 2ab ze względu na zawartość karotenoidów wyróżniają się żółtą barwą i naturalnym, charakterystycznym smakiem.

Nasze produkty zostały wielokrotnie nagradzane, a badania i atesty potwierdzają ich prozdrowotny wpływ, bogaty skład oraz pożądane właściwości.
Naturalna fermentacja mąki oraz tradycyjny sposób produkcji zakwasu, przy długiej fermentacji ciasta, pozytywnie wpływa na właściwości prozdrowotne pieczywa, zmniejszając tym samym zawartość związków o wysokim FODMAP w produkcie.
Do wyrobów 2ab nie dodaje się dodatku surowców z innych odmian pszenicy i żyta, glutenu oraz innych składników o dużej zawartości FODMAP.

Produkty z pradawnej odmiany pszenicy nie zawierają żadnych substancji dodatkowych (konserwantów i polepszaczy), produkowane są zgodnie z ideą „clean label” – „czysta etykieta”. Wyroby z mąki 2ab cechuje wysoki poziom selenu 13 µg (poziom referencyjny dla selenu wynosi 55 µg), cynku 2,15mg (poziom referencyjny dla cynku wynosi 10 mg).
Produkty z pradawnej odmiany pszenicy 2ab nie są przeznaczone dla osób chorych na celiakię

Cynk jest niezbędny w utrzymaniu zdrowych kości i skóry, wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, poprawia metabolizm węglowodanów, wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu testosteronu we krwi, wspomaga utrzymanie prawidłowego widzenia
Selen wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy.

