MIT: GLUTEN JEST NIEZDROWY

Jest to mit – dla ogółu populacji gluten nie jest niezdrowy i nie musi być eliminowany z diety.

Prawdą jest natomiast, że gluten szkodzi osobom chorym na celiakię i chorobę Duhringa, a także cierpiącym na alergię bądź nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Żeby lepiej zrozumieć temat, warto zacząć od wyjaśnienia, czym w ogóle jest ten szeroko omawiany związek. W najprostszym ujęciu gluten stanowi mieszaninę białek tzw. glutenowych – gliadyny oraz gluteniny. Gluten obecny jest przede wszystkim w zbożach, takich jak pszenica, żyto, jęczmień oraz w produktach powstających na bazie mąki z tych zbóż.

Nadaje powstającym wypiekom większą sprężystość oraz elastyczność, a także poprawia walory smakowe – z tego powodu zaczął być dodawany do różnego rodzaju produktów, jak np. konserwy, dressingi oraz dania instant.

Stosowanie diety bezglutenowej jest obecnie dość popularne (m.in. w wyniku powielania mitów żywieniowych, zabiegów marketingów i wpływu mediów społecznościowych), dlatego na eliminację glutenu decydują się również osoby nie chorujące na celiakię czy nietolerancję. Ponadto, często w żywieniu bez glutenu upatruje się magicznego sposobu na utratę wagi – w rzeczywistości osoby przechodzące na dietę bezglutenową zwyczajnie zaczynają zwracać większą uwagę na to, co jedzą i przez to ograniczają podaż kalorii, w konsekwencji chudnąc.

Nieuzasadnione i nieumiejętne wprowadzanie diety eliminacyjnej, jaką jest dieta bezglutenowa, może prowadzić do występowania niedoborów witamin i składników mineralnych, np. witamin z grupy B. Dla osób zdrowych zalecane jest prowadzanie jak najbardziej urozmaiconego odżywiania, w którym znajduje się również miejsce na standardowy chleb czy makaron. Jeżeli więc po spożyciu produktów zawierających gluten czujesz się dobrze, to nie ma żadnych wskazań zdrowotnych, aby zacząć tego związku unikać w codziennej diecie.

 

POWRÓT

OSTATNIE ARTYKUŁY

MIT: ODPIEKANE PIECZYWO (BAKE OFF) TRACI SWOJE WŁAŚCIWOŚCI
Przekonanie, że pieczywo wytwarzane technologią do odpieku (tzw. bake off) jest mniej wartościowe od pieczywa wypiekanego klasycznie to mit. Pieczywo do odpieku powstaje w wyniku wcześniejszego wypieczenia w około 75-...
CZYTAJ WIĘCEJ
MIT: JASNE PIECZYWO TO ZŁO
Jasne pieczywo jest w ostatnich latach demonizowane jako bezwartościowe i sprzyjające tyciu, jednak stwierdzenie, że jasne pieczywo to samo zło, jest mitem. Przede wszystkim, sam ciemniejszy kolor pieczywa nie świadcz...
CZYTAJ WIĘCEJ