MIT: PIECZYWO ODPIEKANE JEST SZTUCZNE (PEŁNE KONSERWANTÓW)

Sam fakt, że pieczywo zostało przeznaczone do odpieku (bake-off), nie jest równoznaczny z jego złym składem i zawartością konserwantów.

Pieczywo do odpieku powstaje w technologii, która uwzględnia zamrożenie wstępnie podpieczonego produktu, a następnie pieczywo jest dopiekane przed sprzedażą. Samo mrożenie jest sposobem na przedłużanie przydatności żywności do spożycia i w naturalny sposób działa konserwująco, uniemożliwiając rozwój drobnoustrojów. Zatem, pieczywo bake-off wcale nie musi zawierać konserwantów.

Panuje powszechne przekonanie, że pieczywo dostępne w marketach jest gorsze jakościowo od tego z lokalnych piekarni – nie jest to jednak prawda. Mrożenie i późniejsze dopieczenie pieczywa nie wpływa znacząco na spadek jego wartości odżywczej, co potwierdziły badania polskiego Instytutu Żywności i Żywienia, porównujące jakość pieczywa bake-off oraz produkowanego metodą rzemieślniczą.

Jeżeli faktycznie zależy ci na kupnie dobrej jakości pieczywa, musisz zapoznać się z jego składem, ponieważ to przede wszystkim skład pieczywa i rodzaj mąki użytej w procesie produkcyjnym decydują o jego jakości – nie zaś metoda wypieku. Możesz znaleźć bardzo dobrej jakości pieczywo w markecie, jak i kiepskie pieczywo w niewielkiej, tradycyjnej piekarni.

Dobrej jakości chleb powinien składać z mąki, wody, soli, zakwasu i/lub drożdży. Często jednak w celu wydłużenia trwałości producenci dodają do pieczywa także konserwanty, np. propionian wapnia (E282), propionian potasu (E283), propionian sodu (E281) lub sorbinian sodu (E201), które mają działanie przeciwpleśniowe. Zwróć uwagę na ich obecność w składzie pieczywa, które chcesz kupić. Czytając etykiety, przekonasz się, że nie każde pieczywo bake off zawiera konserwanty.

POWRÓT

OSTATNIE ARTYKUŁY

MIT: ODPIEKANE PIECZYWO (BAKE OFF) TRACI SWOJE WŁAŚCIWOŚCI
Przekonanie, że pieczywo wytwarzane technologią do odpieku (tzw. bake off) jest mniej wartościowe od pieczywa wypiekanego klasycznie to mit. Pieczywo do odpieku powstaje w wyniku wcześniejszego wypieczenia w około 75-...
CZYTAJ WIĘCEJ
MIT: JASNE PIECZYWO TO ZŁO
Jasne pieczywo jest w ostatnich latach demonizowane jako bezwartościowe i sprzyjające tyciu, jednak stwierdzenie, że jasne pieczywo to samo zło, jest mitem. Przede wszystkim, sam ciemniejszy kolor pieczywa nie świadcz...
CZYTAJ WIĘCEJ